Paweł wybacz ,ale mam sporo pytań...nigdy nie widziałem takiej przelotni
i czy często są tam spotykane... 
A tak po pierwsze extra foty ,a zwłaszcza te ujęcia z mchem na stropie i ścianach...ma to swój magiczny urok.. 
Chciałem jeszcze zapytać o te cięte pod kątem 45* rury.. też pierwszy raz widzę tak cięte... 
Co to konkretnie za rysunki techniczne 
Czy to oryginalny numer ewidencji... 
Czy dobrze widzę że luk strzelnicy zamurowany 
I co to za okrągły kanał techniczny w posadzce... 
I co było zamontowane w tej prostokątnej niszy po prawej stronie drzwi...wewnątrz schronu.. - przedostatnie zdjęcie od końca..
Aaaaa i jaka wysokość może mieć otwór na drzwi...
Wybacz proszę za potok pytań
...ale perfidnie chce wykorzystać Twoja obecność
...na dziale identyfikacji sporo tematów bez odpowiedzi... 
Praktycznie wszystkie obiekty tego PO są równie malownicze. Obiekty typu do ognia czołowego z pełną przelotnią są dosyć często spotykane np. PO Zaruzie/Miastkowo.
Odnośnie spraw technicznych to nie jestem ekspertem i na razie nie robię kart katalogowych poszczególnych schronów (pewnie z czasem to przyjdzie).
-obcięte rury to wyprowadzenie instalacji wentylacyjnej (pamiętać trzeba, że schron nie jest wykończony),
-rysunki na ścianach, to planowane rozprowadzenia instalacji wentylacyjnej oraz instalacji do ckm,
-nr ewidencyjne jest powojenny (występuje na wszystkich schronach tego PO),
-strzelnica jest wtórnie zamurowana,
-nie ma okrągłego otworu w podłodze

to tylko jakaś okrągła uszczelka (śmieć), na zdjęciu rzeczywiście wyszło jak otwór....
-co było zamontowane w niszy na ścianie wejściowej od zapola, nie wiem ... jakiś element wentylacji, temat do sprawdzenia szczegółowego, teraz nie pomogę,
-wysokości wejścia nie mierzyłem ale są przemurowane wtórnie, dostosowane do niemieckich drzwi starego typu (przyznam się, że dotychczas widziałem raczej montaż drzwi niemieckich nowszych typów na LM).